Aktualny status Fundacji Drugie Życie Bulla

piesFundacja Drugie Życie Bulla, z siedzibą w Ryczyskach, Miastków Kościelny, jest organizacją non-profit, której misją jest ochrona praw zwierząt i przeciwdziałanie wszelkim formom przemocy wobec nich. Od 2020 roku, nasza fundacja działa jako bezpieczna przystań dla zwierząt, które zostały skrzywdzone przez człowieka. Zajmujemy się ratowaniem zwierząt maltretowanych, ranionych i upodlonych do granic możliwości. Nasza działalność obejmuje również opiekę nad zwierzętami bezdomnymi, pokrzywdzonymi lub porzuconymi, a także pomoc adopcyjną. Wszystko to robimy z miłości do zwierząt i z przekonania, że każde z nich zasługuje na drugą szansę.

Serdecznie zapraszamy do współpracy i wsparcia naszej misji.

Ocalone Łapki

Postanowienia ogólne

§ 1

Fundacja pod nazwą Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt Drugie Życie Bulla , zwana dalej Fundacją, ustanowiona przez Panią Magdaleną Bubrowską zwaną dalej fundatorem, działa zgodnie z ustawą z dnia 6 kwietnia 1984 roku o fundacjach (Dz.U.Nr 46 z 1991 r. Poz. 203 z późn. zm.) oraz niniejszym statutem.

§ 2

• Fundacja ma osobowość prawną.

• Czas trwania Fundacji nie jest oznaczony.

• Terenem działalności Fundacji jest obszar Rzeczpospolitej Polskiej, przy czym w zakresie niezbędnym dla właściwego realizowania celów może ona prowadzić działalność także poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej zgodnie z obowiązującym prawem.

• Fundacja może dla celów współpracy z zagranicą posługiwać się tłumaczeniem formy prawnej w wybranych językach obcych.

• Siedzibą Fundacji jest miejscowość Ryczyska, gmina Miastków Kościelny.

§ 3

Fundacja została powołana w celu społecznie użytecznym i realizuje swoje cele poprzez upowszechnianie zasad zawartych w Światowej Deklaracji Praw Zwierzęcia ogłoszonej przez UNESCO w Paryżu w 1978 r, Europejskiej Konwencji Ochrony Zwierząt Towarzyszących ogłoszonej w Strasburgu, w 1987 r., Ustawie o ochronie zwierząt z 1997 r. oraz czuwanie nad ich przestrzeganiem i aktywne uczestnictwo w ochronie zwierząt.

§ 4

Nadzór nad Fundacją sprawuje minister właściwy dla rolnictwa oraz Starosta Powiatu Garwolińskiego .

§ 5

1. Fundacja może tworzyć oddziały, zakłady i filie.

2. Fundacja może zatrudniać pracowników, a także korzystać z pracy wolontariuszy.

§ 6

• Fundacja posługuje się swoim unikalnym znakiem rozpoznawczym – logo fundacji.

• Fundacja używa pieczęci z napisem: "Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt „Drugie Życie Bulla” lub wersji skróconej „Drugie Życie Bulla” wraz z oznaczeniem siedziby, numeru w KRS, a także znaku graficznego.

• Fundacja może ustanawiać odznaki, medale, dyplomy i tytuły honorowe, nagrody i wyróżnienia oraz wydawać legitymacje inspektorów społecznych ochrony zwierząt i przyznawać je osobom fizycznym i prawnym zasłużonym dla fundacji.

Cele i zasady działania Fundacji

§ 7

Celami Fundacji są:

• Ochrona praw zwierząt

• Reprezentowania zwierząt jako pokrzywdzonych przed wymiarem sprawiedliwości w zakresie łamania ustawo o ochronie zwierząt i spraw karnych

• Działalność promująca i wspierająca adopcje zwierząt

• Działania na rzecz walki z problemem bezdomności w szczególności poprzez kastrację i sterylizację zwierząt

• Współpraca ze schroniskami dla zwierząt, organizacjami zajmującymi się zwierzętami oraz opiekunami bezdomnych zwierząt, w tym z domami tymczasowymi i karmicielami

• Współpraca z organami samorządowymi w zakresie programu walki z bezdomnością zwierząt

• Współpraca ze szkołami i placówkami oświatowymi w zakresie edukacji dzieci i młodzieży

• Organizowanie opieki weterynaryjnej

• Organizowanie szkoleń dla wolontariuszy

• Propagowanie w społeczeństwie poprzez media, spotkania, szkolenia, wydarzenia, akcje i kampanie idei ochrony środowiska, poszanowania praw zwierząt oraz zwalczania problemu bezdomności zwierząt

• Działanie na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt, ich poszanowania, objęcia ochroną i otoczenia opieką

• Działalność interwencyjna w ramach obowiązujących przepisów prawa, poprzez ściganie i ujawnianie przestępstw przeciwko zwierzętom

§ 8

Fundacja realizuje powyższe cele poprzez prowadzenie działalności pożytku publicznego w sferze zadań publicznych wyczerpujących zapisy wynikające z art. 4 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 24.04.2003 r. (Dz. U. Nr 96, poz. 873 z późn. zm.) obejmujących zadania w zakresie:

• uświadamianie społeczeństwa o właściwym traktowaniu zwierząt, w szczególności o zachowaniu dobrostanu właściwego dla poszczególnych gatunków zwierząt

• organizację darmowych lub współfinansowanych przez samorządy sterylizacji i kastracji oraz działania uświadamiające w tym zakresie

• sporządzanie i rozsyłanie ofert szkoleń w zakresie powszechnie obowiązującego prawa dotyczącego ochrony zwierząt oraz procedur odbioru zwierząt w trybie administracyjnym do organów samorządu terytorialnego, policji, straży gminnej i osób prywatnych

• sporządzanie i rozsyłanie ofert szkoleń w zakresie pracy wolontariackiej na rzecz zwierząt w schroniskach i organizacjach pozarządowych

• sporządzanie i rozsyłanie ofert z zakresu prawa dotyczącego ochrony zwierząt do organizacji pozarządowych, których statutowym celem jest ochrona zwierząt

• organizowanie zbiórek darów i środków pieniężnych wspomagających schroniska dla zwierząt i organizacje zajmujące się statutowo ochroną zwierząt oraz karmicieli i opiekunów bezdomnych zwierząt

• opiniowanie programów zapobiegania bezdomności zwierząt w gminach oraz pomoc w akcjach adopcyjnych

• prowadzenie zajęć dydaktycznych w placówkach oświatowych na temat właściwego traktowania zwierząt oraz zachęcanie młodzieży do aktywnego wolontariatu w schroniskach dla zwierząt lub organizacjach, których statutowym celem jest ochrona zwierząt

• doradztwo dotyczące zasad i warunków prowadzenia schronisk dla zwierząt

• współpracę z lekarzami weterynarii w zakresie hospitalizowania zwierząt bezdomnych

• zamieszczanie ogłoszeń adopcyjnych w środkach masowego przekazu i na stronie internetowej Fundacji oraz organizację procesu adopcji opartej na wolontariacie

• uczestnictwo w międzynarodowych konferencjach i szkoleniach poświęconych prawom zwierząt oraz współuczestnictwo w akcjach międzynarodowych na rzecz zwierząt

• współpracę z mediami, druk i kolportaż wydawnictw własnych dotyczących ochrony zwierząt

• organizowanie pogadanek i wykładów dla społeczeństwa oraz spotkań z przedstawicielami samorządów na temat obowiązków w stosunku do zwierząt i konsekwencji łamania ustawy o ochronie zwierząt

• przeprowadzanie interwencji z udziałem organów ścigania i ewentualnie Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej w przypadkach znęcania się nad zwierzętami

• informowanie o przypadkach znęcania się nad zwierzętami organów ścigania

• czynne uczestnictwo w procesie legislacyjnym z zakresu ochrony praw zwierząt oraz lobbing na rzecz zmiany prawa

• aktywne uczestnictwo w postępowaniu przed sądami powszechnymi zgodnie z treścią zapisów zawartych w ustawie o ochronie zwierząt

• Prowadzenie przytulisk, azylu, schronisk dla zwierząt

§ 9

Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej.

§ 10

Zabronione jest dokonywanie przez Fundację następujących czynności:

• Udzielania pożyczek lub zabezpieczania majątkiem Fundacji zobowiązań w stosunku do członków jej organów oraz osobom, z którymi pracownicy pozostają w związku małżeńskim w wspólnym pożyciu albo w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli zwane dalej „osobami bliskimi”.

• Wykorzystywanie lub przekazywanie majątku Fundacji na rzecz członków organów Fundacji lub pracowników oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności jeżeli przekazanie to następuje bezpłatnie lub na preferencyjnych warunkach.

• Zakup towarów lub usług od podmiotów, w których uczestniczą członkowie organizacji, członkowie jej organów lub pracownicy oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich lub po cenach wyższych niż rynkowe.

Majątek i dochody Fundacji

§ 11

• Majątek Fundacji stanowi fundusz założycielski, na który składa się wkład pieniężny przekazany przez Fundatora, w kwocie 500 zł.

• Majątek Fundacji stanowią też środki finansowe, nieruchomości i ruchomości oraz prawa majątkowe nabyte w toku jej działalności.

§ 12

Dochodami Fundacji są w szczególności:
1. Darowizny, spadki, zapisy od osób fizycznych i prawnych, krajowych i zagranicznych.
2. Dochody z odpłatnego świadczenia usług statutowych
3. Dotacje i subwencje oraz granty, odsetki bankowe i inne dochody kapitałowe
4. Dochody z majątku ruchomego i nieruchomego
5. Dochody ze zbiórek i imprez publicznych.
6. Dochody z nawiązek zarządzanych na rzecz organizacji społecznych
7. Odsetki bankowe i inne dochody kapitałowe.
8. Dochody z odpłatnej działalności pożytku publicznego.

§ 13

• Dochody Fundacji mogą być swobodnie używane na realizację celu Fundacji.

• Dochody przyjmowane od podmiotów, które wyraziły wolę co do szczególnego ich przeznaczenia, mogą być użyte wyłącznie w zgodzie z tą wolą.

• Zarząd może proponować darczyńcom konkretne cele i sposoby wyrażania woli.

§ 14

• Fundacja odpowiada za swoje zobowiązania całym swoim majątkiem.

• Dochody uzyskiwane z majątku Fundacji przeznaczane są wyłącznie na realizację celów statutowych oraz na pokrycie niezbędnych kosztów działalności Fundacji.

§ 15

Fundacja prowadzi gospodarkę finansową i księgi rachunkowe według zasad obowiązujących osoby prawne.

Organy Fundacji

§ 16

1. Organem Fundacji jest:
a) Zarząd Fundacji.

Zarząd Fundacji

§ 17

1. Zarząd Fundacji składa się z od 1 do 5 osób w tym Prezesa Zarządu a w przypadku zarządu wieloosobowego również z Wiceprezesa Zarządu,

2. Funkcję członka Zarządu można pełnić przez nieograniczoną liczbę kadencji.

3. Kadencja Zarządu jest nieokreślona i trwa aż do odwołania.

4. Pierwszy zarząd, każdy kolejny zarząd, poszczególni członkowie zarządu powoływani są przez Fundatora .

5. Członkostwo w Zarządzie ustaje na skutek:

a. złożenia pisemnej rezygnacji na ręce fundatorów,

b. utraty praw obywatelskich na skutek skazania prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo popełnione z winy umyślnej,

c. śmierci członka Zarządu.

6. Zarząd Fundacji w całości lub jej poszczególni członkowie mogą być odwołani przed upływem kadencji w drodze uchwały podjętej przez fundatora.

7. Członkami Zarządu mogą zostać wybrane osoby, które nie są skazane prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego, lub przestępstwo skarbowe.

8. Prezesem zarządu, wiceprezesem w tym członkiem zarządu może być fundator.

9. Umowy pomiędzy członkiem zarządu a fundacją zawierane są przez innego członka zarządu niebędącego stronom umowy lub przez fundatora o ile nie jest stroną umowy.

§ 18

1. Zarząd kieruje działalnością Fundacji i reprezentuje ją na zewnątrz.

2. Do kompetencji Zarządu należy:

• zatwierdzanie głównych kierunków działań Fundacji

• kierowanie bieżącą działalnością Fundacji,

• realizacja celów statutowych,

• podejmowanie decyzji o zmianie statutu Fundacji,

• sporządzanie budżetu i planów pracy – następnie ich realizowanie,

• zarządzanie majątkiem Fundacji,

• opracowywanie planu działalności Fundacji,

• opracowywanie sprawozdań finansowych i sprawozdań z działalności Fundacji oraz przedkładanie tych dokumentów – w każdym roku – Fundatorom do zatwierdzenia.

• reprezentowanie Fundacji na zewnątrz,

• zatrudnianie pracowników i ustalanie wysokości ich wynagrodzenia,

• wnioskowanie do Fundatora o likwidację Fundacji.

3. Zarząd co roku zobowiązany jest przedkładać Fundatorom roczne sprawozdanie z działalności Fundacji.

§ 19

1. Posiedzenia Zarządu odbywają się w miarę potrzeb, nie rzadziej jednak niż raz w roku.

2. Posiedzenia Zarządu zwołuje Prezes, przesyłając informację o terminie pocztą elektroniczną, a w przypadku braku takiej możliwości listem poleconym na co najmniej 3 dni przed planowanym spotkaniem.

3. O posiedzeniu muszą zostać poinformowani wszyscy członkowie Zarządu.

4. Zarząd podejmuje decyzje za pomocą jednomyślnych uchwał.

Sposób reprezentacji

§ 20

Do składania oświadczeń woli w sprawach majątkowych i niemajątkowych oraz do podpisywania w imieniu Fundacji umów uprawniony jest każdy członek Zarządu działający samodzielnie.

Zmiany w statucie

§ 21

Zmian w statucie Fundacji dokonuje Zarząd za zgodą Fundatora albo Fundator samodzielnie z pominięciem zarządu.

§ 22

Fundacja może się połączyć z inną fundacją dla efektywnego realizowania swoich celów. Decyzję o połączeniu fundacji podejmuje fundator.

§ 23

1. Fundacja ulega likwidacji w razie osiągnięcia celów, dla których została ustawiona lub w razie wyczerpania się jej środków finansowych i majątku.

2. O likwidacji Fundacji Zarząd Fundacji zawiadamia Ministra Sprawiedliwości.

§ 24

1. Fundatorzy podejmują decyzję o likwidacji Fundacji na wniosek Zarządu oraz ustala procedurę likwidacyjną, uwzględniając w szczególności propozycje Zarządu.

2. Fundatorzy podejmują decyzje w sprawie pozostałego majątku Fundacji, biorąc pod uwagę cel Fundacji oraz uzgodnienia z Zarządem.

§ 25

Środki finansowe i majątek pozostały po likwidacji Fundacji mogą zostać przeznaczone mocą uchwały Fundatora na rzecz działających w Rzeczpospolitej Polskiej organizacji o zbliżonych celach lub na realizację konkretnych celi, które są celami statutowymi Fundacji.

§ 26

W razie śmierci Fundatora – osoby fizycznej – w jego miejsce wstępuje osoba wcześniej przez niego wskazana. W przypadku braku wskazania, w miejsce Fundatora wstępuje osoba wybrana przez jego spadkobierców. Powyższą zasadę stosuje się do kolejnych następców Fundatora.

§ 27

Wszystkie sprawy nieuregulowane niniejszym statutem rozwiązywane będą w oparciu o obowiązujące akty prawne wyższego rzędu.